Ambachtelijk koffie branden

Branden is een kunst. Een subtiele en gevoelige kunst.

Wij bieden je een unieke zintuiglijke ervaring, het resultaat van een lange ervaring als artisanale koffiebrander. We selecteren en branden biologische arabica’s, die uit streken komen die op grote en zeer grote hoogte liggen. De bonen rijpen langzaam en onthullen een breed scala aan aroma’s en een fijne zuurtegraad.

We branden onze koffiebonen langzaam met een brandcurve waardoor de aroma’s van de koffiebonen goed tot hun recht kunnen komen.

Net als wijnen hebben koffiesoorten hun eigen streken. Hoogte, bodemsamenstelling en klimaat vormen de koffiebonen. De kleine producenten waarmee we werken kiezen zorgvuldig de rijpe vruchten. Vervolgens halen ze het vruchtvlees van de bonen af en laten ze ze fermenteren voordat ze worden gewassen en gedroogd in de zon. Deze zogenaamde “natte” methode sublimeert de groene koffieboon: het vermindert de bitterheid, verhoogt de zuurtegraad en geeft een kopje koffie meer smaakfinesse. Voor sommige andere origines, zoals de Ethiopische mokka, worden de koffiebonen gedroogd zonder fermentatie. Dit is de “droge” methode. Deze koffiesoorten hebben een sterkere, volle smaak en atypische smaakeigenschappen die ook zeer aangenaam zijn.

Stap 1: het potentieel van het aroma

Bij ontvangst van een partij zakken met groene koffie wordt een monster genomen, gebrand en geproefd. Op deze manier kunnen we het potentieel van het aroma van de koffie bepalen evenals het smaakprofiel dat we eraan willen geven in een kopje. 

Het smaakprofiel of brandprofiel is een brandwijze die wordt aangepast aan de oorsprong van de koffie. Brandtesten maken het mogelijk om de perfecte balans te vinden tussen fruitigheid, body en zuurtegraad. Onze koffiebrander bepaalt dan voor elke koffie een unieke brandcurve, voor een uitzonderlijk resultaat in het koffiekopje.

.

Stap 2: het branden

Het branden van groene koffiebonen is een delicate kwestie omdat elk moment telt. Bij industrieel branden worden de bonen in minder dan 10 minuten gebrand. Ambachtelijk branden daarentegen duurt veel langer. We branden langzaam en in kleine hoeveelheden in 10 à 20 minuten. Dankzij deze methode komen de smaken van elk van onze arabica’s zo goed tot hun recht.

Om het potentieel van het aroma van de bonen tijdens het branden te onthullen, analyseren we de fysieke kenmerken ervan. Vochtigheid, dichtheid, gewicht, grootte en herkomst; allemaal waardevolle informatie die we gebruiken om onze koffie te creëren en aan de brandcurves te werken.

De brandcurve

De groene koffiebonen worden verwarmd in de roostertrommel. Ze worden aan een steeds hogere temperatuur onderworpen, waarbij voor elke koffiesoort een precieze brandcurve wordt gevolgd. Het proces is geautomatiseerd, voor een perfecte controle over het branden en de kwaliteit.

Van 0 tot 1,5 minuut

De groene koffiebonen die in de zeer hete (210 °C) trommel worden geworpen, zorgen ervoor dat de temperatuur plotseling daalt tot het “keerpunt” van 80 ° à 90 °C. Vanaf daar stopt de temperatuur met dalen en begint weer te stijgen.

Van 1,5 tot 12 minuten

Door de verhitting verliezen de bonen geleidelijk aan hun vocht en begint de “Maillard-reactie”. De natuurlijke suikers karameliseren en de bonen beginnen bruin te worden en ontwikkelen heerlijke aroma’s van noten, vanille en karamel.

De bonen zwellen op en “barsten” onder de druk van de waterdamp. Door deze duidelijk hoorbare “barst” kan de huid rond de boon loskomen en komen er zurige aroma’s, zoals fruitaroma’s, tevoorschijn.

Van 12 tot 15 minuten

De ontwikkelingsfase is een cruciale stap omdat deze de sterkte van de koffie en de balans tussen de aroma’s bepaalt. Voor een koffie met een lichte body en een levendige zuurtegraad heeft een blonde brandmethode met een verkorte inwerktijd de voorkeur. Voor een koffie met een vollere body en minder zuur, kiezen we voor een brown roast met een langere inwerktijd.

Het branden van de bonen

Blond

Kaneel

Medium

Monnikgewaad

Bruin

Frans

Italiaans

Stap 3: het proeven

Koffie proeven is een zintuiglijke ervaring.

Er bestaat een koffiesoort voor elk moment van de dag, voor elke smaak. Om u te helpen bij het kiezen van uw koffie en om onze passie aan u over te brengen, hebben we een smaakwiel ontwikkeld.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping